Feiten op een rij

Ontwikkelaar:
Stichting Ons Geld & Firebrush Studios
Uit Utrecht, Nederland

Opgericht in:
2012

Website:
moneymaker.games

Pers / Zakelijk contact:
hallo@moneymaker.games

Social:
Facebook
Twitter
Youtube

Adres:
Europalaan 20
3526 KS Utrecht
Nederland

Telefoon:
31 30 207 21 07

Bordspel Money Maker legt geldsysteem uit

Stichting Ons Geld en Firebrush Studios lanceren een nieuw bordspel: Money Maker. In Money Maker speelt iedere speler een bank. Door het scheppen van geld financier je kanskaarten en concurreer je met andere banken. Als speler ervaar je economische bubbels en de invloed van het geldsysteem op de economie en de maatschappij. Money Maker is een bordspel voor het hele gezin, voor spelers vanaf elf jaar, met een educatieve boodschap.

Achtergrond

Samenwerking

Sinds de oprichting van Stichting Ons Geld zijn educatie en het creëren van bewustzijn over ons geldsysteem belangrijke doelen. Als onderdeel van het educatieve programma voor basisscholen en middelbare scholen zijn we begin 2016 met Firebrush Studios begonnen een bordspel te maken.

Het spel

Money Maker speelt zich af in de Gouden Eeuw. De tijd van financieringsuitvindingen. Als speler ben je bankier en kan je bedrijven en statussymbolen financieren met geldstukken, of met een belofte daarop. Ofwel: krediet. Als goede bankier, heb je (veel) meer krediet uitstaan dan dat je geldstukken hebt. Met je bedrijven, goederen en kredieten kan je de economie sturen en manipuleren. Maar pas op! Als je je beloftes niet kan nakomen dan zak je in kredietwaardigheid en kunnen andere bankiers je imperium voor een prikkie opkopen.

Spelenderwijs leren

Als speler zie je hoe krediet gemaakt wordt, waar inflatie vandaan komt en hoe economieën werken. Je krijgt te maken met economische booms & busts. Je ziet kredietbubbels ontstaan en uiteindelijk, als het niet meer te houden is, een hele grote crash. Eindig jij als de rijkste en machtigste bankier?

Voor wie

Voor bankiers en alle andere mensen. Money Maker is een gezellig bordspel voor drie tot zes spelers vanaf elf jaar. Koop alle bedrijven voor de ogen van je vrienden op en bouw een imperium. Of speel op safe en wacht tot een van je risicovollere concurrenten in de problemen komt en koop dan zijn imperium voor een habbekrats op. Want cash is king.

Waarom?

Het doel is om jong en oud essentiële kennis over geld en schuld bij te brengen zonder naar school te hoeven gaan. Maar ook voor kinderen is het belangrijk om te weten hoe het geldsysteem werkt. Zodoende is er een 1 + 1 actie waarbij de koper zelf een spel krijgt en een exemplaar doneert aan een school naar keuze.

Over Firebrush Studios

In 2008 toen de krediet crisis in volle hevigheid toe sloeg, studeerde Paul Brinkkemper computerspellen in Kopenhagen, Sindsdien is hij gefascineerd door de werking van het geldsysteem. Deze fascinatie werd eerst omgezet in een digitaal spel, waarmee de basis werd gelegd voor het bordspel dat nu te koop is. In 2013 heeft Paul samen met Alexander Kappelhoff en Martijn Poels Firebrush Studios opgericht. Het doel van Firebrush Studios is blik verbredende spellen produceren. Money Maker is het vierde spel en eerste bordspel.

Over Stichting Ons Geld

Stichting Ons Geld is opgericht in 2012 door Luuk de Waal Malefijt. De doelstelling is het realiseren van een maatschappelijk verantwoord en dienend geldstelsel. Ons Geld richt zich op de ontwikkeling en verspreiding van kennis over (alternatieven voor) de regeling van het geldstelsel, alsmede de bevordering van het publieke debat daarover. Stichting Ons Geld diende als informatiebron voor het toneelgezelschap de Verleiders en het succesvolle toneelstuk "Door de bank genomen." Het succes van het toneelstuk leidde in 2015 tot het Burgerinitiatief Ons Geld. 113.000 handtekeningen werden opgehaald. Vervolgens debatteerde de Tweede Kamer op 16 maart 2016 over de inrichting van het geldsysteem en werd een motie om geldschepping te onderzoeken aangenomen. Sinds september 2016 voert de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid dit onderzoek uit. Zowel academisch, politiek als internationaal heeft Stichting Ons Geld erkenning verworven als denktank op het gebied van monetaire hervorming, economie en geldschepping. Maandelijks ontvangen meer dan 100.000 mensen de nieuwsbrief van Stichting Ons Geld. Samen met 22 andere zusterorganisaties vormt Stichting Ons Geld de International Movement for Monetary Reform. De doelstelling van IMMR is dezelfde als die van Ons Geld: het democratiseren van het geldsysteem zodat het voor- in plaats van tegen de samenleving werkt.


Videos

Game teaser YouTube

Game trailer YouTube


Plaatjes

download alle screenshots & photos in een .zip (6MB)
Tulp web.png
03 doos 3d.png
Canalside Housing web.png
Plaatje Gov web.png
doos achterkant web.png
01 bordspel preview site 3.png
doos bovenkant web.png
Trade ship web.png

Er zijn nog veel meer plaatjes beschikbaar voor Stichting Ons Geld & Firebrush Studios, maar we dachten dat deze hier het meest nuttig voor jou zouden zijn. Als je specifieke verzoeken hebt of graag langs komt om foto's of video opnames te maken neem dan graag contact met ons op!


logo

Quotes van de makers

 • Paul Brinkkemper - Spelontwerper Money Maker en medeoprichter Firebrush Studios -
  "In 2009 studeerde ik voor spelontwerper in Kopenhagen. Dit was de tijd dat de kredietcrisis net begon en ik er helemaal niets van snapte. Hoe kan het dat alle banken tegelijkertijd failliet gaan? Ik ging op onderzoek uit en viel van de ene verbazing in de andere; alles wat ik dacht te weten over geld bleek niet te kloppen. Wat ik de afgelopen jaren heb geleerd heb ik verwerkt in een digitale game waar ik op afstudeerde en later Firebrush Studios mee opzette. Deze game was het fundament voor wat nu het bordspel Money Maker is. Het mooiste moment tijdens het ontwerp proces van het bordspel was toen een jochie van twaalf, na een potje Money Maker, aan mij uitlegde hoe een bank werkt. Ik hoop dat de hele schoolgaande generatie van vandaag deze essentiële kennis krijgt."

 • Gijs Dalen Meurs - Producent Money Maker en Kernteam Stichting Ons Geld -
  “Als ex-bankier ben ik nu 2 jaar betrokken bij Stichting Ons Geld. Als hypotheekschuldenaar realiseerde ik mij de fout in het financiële systeem. Met veel intelligentie, energie, passie en aanstekelijke bevlogenheid zijn de Ons Geld leden begonnen een beweging in gang te zetten. Een beweging kun je het beste beginnen met het onderwijzen van de jeugd. Geldschepping is een fundamenteel aspect van onze maatschappij en heeft een relatie met het onnodige gebruik en misbruik van de uitputtelijke bronnen van onze planeet. Met Money Maker wordt je je snel bewust dat we al 400 jaar een op schuld gebaseerd systeem hebben, terwijl er voldoende voorbeelden zijn hoe het anders kan. De Gouden eeuw is het begin geweest van ons huidige geldsysteem en het einde van een geldsysteem gebaseerd op vertrouwen, gelijke belangen en naleving van verplichtingen. De huidige scheefgroei in macht, ongelijkheid en misbruik is onhoudbaar. Hoog tijd dat jong en oud zich bewust worden. Er is in mijn ogen een groot kennis en perceptie gat te vullen. Na deze overweldigende lancering zijn onze plannen enkel groter geworden. Er is al veel vraag voor een Engelse, Duitse en Franse versies. Besteld voor 22 december is nog de 23e in huis in Nederland en België.”

 • Luuk de Waal Malefijt - Co-auteur Money Maker en Oprichter en Voorzitter Stichting Ons Geld -
  “De afgelopen 4 jaar hebben we ongelofelijke dingen bereikt met het burgerinitiatief, Tweede kamer-debat en de geldscheppingsmotie die nu bij de WRR ligt. Nu is het tijd om ons ook weer te focussen op onze achterban en de initiële bestaansreden van de Stichting op de kaart te zetten. We zetten nu volledig in op een educatief programma om jong en oud te leren wat nooit eerder in de schoolboeken aan de orde is gekomen. Met Money Maker bereiken we telkens onze leerdoelen.”

 • Ferdinand Zanda - Co-auteur Money Maker en Coordinator Stichting Ons Geld -
  “Kinderen leren door te spelen. Door te spelen sluit je aan bij de directe ervaring. Je bent niet alleen cognitief maar juist met al je zintuigen en zelfs met je wil betrokken. Met Money Maker is het gelukt om het lastige onderwerp van geldschepping ervaarbaar te maken. Al spelende ontwikkel je inzicht in hoe banken en het geldsysteem werken. Ik hoop dat Money Maker veel speelplezier oplevert voor leerlingen vanaf groep 8, hun ouders, bankiers en zelfs ministers. En ik heb het volste vertrouwen dat dit uiteindelijk een belangrijke bijdrage levert aan het proces van monetaire hervorming. Waardoor, als gevolg, de samenleving eerlijker gaat worden.”


Reacties van spelers

 • ""Concurreren met mijn vrienden terwijl ik fysiek goud aanraak en geld uit het niets tover was zowel woest gaaf als schrikbarend. ""
  - Kevin - 31,
 • ""Money maker is de sleutel om te begrijpen waarom hebberigheid werkt voor het individu en desastreus is voor het collectief. Een zeer verslavend spel en erg educatief over ons vreemde geldsysteem. Een MUST voor alle burgers overal.""
  - Jeroen - 36,
 • ""Mooi om op een speelse manier te beleven hoe nauw alle processen in de financiële wereld met elkaar verweven zijn. Ook het onderhandelen met je medespelers is leuk. Zeker een aanrader voor veel plezier""
  - Raymond - 46.,
 • ""Het spel is leuk om te spelen en je leert er veel van. Money Maker is in het begin wat moeilijk, maar als je het spel eenmaal speelt is het leuk om te doen!""
  - Wesley - 12,
 • ""Doordat ik dit spel heb gespeeld weet ik nu ook wat meer over de bank. Ik zou het zeker nog wel een keer willen spelen!""
  - Mitchel - 13,

Algemeen Dagblad
had de gelegenheid om het spel al vast te spelen ad.nl.

Stichting Ons Geld
heeft bijgedragen aan de ontwikkeling van het spel Money Maker www.onsgeld.nu.

Firebrush Studios
heeft Money Maker ontworpen en geproduceerd www.firebrushstudios.com.

ECB teller
Tegenlicht website die bijhoudt hoeveel geld de ECB maakt per seconde vpro.nl.

Filmpje
over hoe geld gemaakt wordt youtube.com.

Nog een filmpje
over het verband tussen geldschepping en de economie youtube.com.

Gouden Eeuw
Wikipedia over de gouden eeuw nl.wikipedia.org.

International Movement for Monetary Reform
de wereldwijde beweging waarbij Ons Geld aangesloten is. http://internationalmoneyreform.org/.

Positive Money
de Engelse zusterorganisatie van Stichting Ons Geld http://positivemoney.org/.

Burgerinitiatief Ons Geld
filmpje van Radar over het door Stichting Ons Geld opgezette burgerinitiatief radar.avrotros.nl.

Geldschepping
een website met veel achtergrondinformatie: https://geldschepping.com/.

De geldpers
een platform waar veel nieuws over het geldstelsel wordt verzameld http://degeldpers.nl/.

National Debt Clock
hier worden alle publieke schulden wereldwijd bijgehouden http://www.nationaldebtclocks.org/.

World Debt Clock
hoe veel schuld er in de hele wereld is usdebtclock.org.


Team & Medewerkers

Paul Brinkkemper
Ontwerp

Alexander Kappelhoff
Artiest

Luuk de Waal Malefijt
Redacteur, webontwikkelaar

Ferdinand Zanda
Redacteur, project management

Gijs Dalen Meurs
Producent


presskit() by Rami Ismail (Vlambeer) - also thanks to these fine folks